ورم بینی بعد از عمل مربوط به آسیبهایی است که به بافت بینی وارد میشود. به طور معمول ورم بینی برای از بین رفتن نیاز به زمان دارد و شدیدترین حالت آن در روزهای اولیه پس از جراحی خواهد بود که میتوان از روشهایی برای درمان ورم بینی بعد از عمل استفاده کرد.
در حالت کلی طی 2 تا 12 هفته اولیه پس از عمل بینی تغییرات بسیاری روی بینی مشاهده میشود. تورم بینی پس از یک هفته از برداشتن آتل کاملا عادی است و معمولا پس از گذشت 3 هفته تمام کاهش کبودی و ورم تا حدودی اتفاق میافتد. از بین رفتن نهایی آن ممکن است در هفته چهارم رخ دهد اما به طور کلی برای سرعت بخشیدن به بهبود ورم بینی بهتر است از راههای درمان ورم بینی بعد از عمل استفاده کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا روشهای مختلف را مورد بررسی قرار دهیم.
راههای کاهش ورم بینی
جهت درمان ورم بینی بعد از عمل در یکی دو هفته ابتدایی علاوه بر استراحت کافی حتما از بالشتهای اضافه برای بالا نگهداشتن سرتان استفاده کنید. در واقع سر شما باید در زاویه 30 تا 45 درجه قرار بگیرد. همچنین از انجام کارها و ورزشهای سنگین بپرهیزید. فعالیت زیاد باعث افزایش خون در قسمت صورت و بینی شده و تورم را تشدید میکند اما در عوض با آرام راه رفتن جریان خون بهتر شده و از تورم بینی میکاهد.
در پاسخ به این سوال که چگونه ورم بینی را بعد از عمل از بین ببریم، باید بدانید که استفاده از کمپرس سرد در دو روز اول هر یک ربع یک بار به کاهش تورم کمک میکند. پس از 48 ساعت میتوانید از کمپرس گرم برای پخش شدن و کاهش کبودی دور چشم کمک بگیرید که توصیه میشود در آن زیاده روی نکنید؛ زیرا ممکن است اثر عکس داشته باشد. همچنین از حمام آب داغ، قرار گرفتن زیر نور خورشید و استفاده از غذاهای پر نمک به شدت دوری کنید. برای درمان ورم بینی بعد از عمل توصیه میشود از خوردن غذاهای جویدنی و گرم و از نی برای نوشیدن مایعات خودداری کنید.
تاثیر استفاده از چسب در کاهش ورم بینی
بسیاری از افراد میپرسند که با چسب بینی چگونه ورم بینی را از بین ببریم؟ استفاده از چسب یکی از راههای درمان ورم بینی بعد از عمل زیبایی است که تاثیر به سزایی در کاهش ورم بینی در ناحیه نوک و پل بینی دارد. نحوه عملکرد چسب بینی به صورت جذب ورم ناشی از به دام افتادن مایعات موجود در بافت بینی میباشد. علاوه بر این بر اثر فشاری که چسب به بافتهای بینی وارد میکند، الیاف کلاژن در نواحی بخیهدار منظمتر شده و از تورم آن ناحیه میکاهد. بیشترین تاثیر چسب را در شش ماه ایتدایی پس از جراحی میتوان مشاهده کرد.
تا چه زمانی بعد از عمل بینی ورم دارد؟
اگر بینی شما از نوع استخوانی باشد زمان زیادی برای درمان ورم بینی بعد از عمل نیاز نخواهد بود و به طور معمول بین 6 تا 8 ماه به طول میانجامد. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که نوع پوست در این روند بسیار مهم است و برای پوستهای ضخیم ممکن است مدت درمان کمی طولانیتر شود.
درمان ورم بینی بعد از عمل برای بینیهای گوشتی نسبت به بینیهای استخوانی کمی بیشتر زمان میبرد و بستگی به نوع تورم آن دارد. اگر این تورم از سمت نوک بینی باشد به 12 تا 18 ماه زمان برای از بین رفتن نیاز دارد. اگر از قسمت پرههای بینی ورم کند نهایتا تا 4 ماه پس از عمل و در صورت ورم یکطرفه پس از یک ماه بهبود مییابد.
آیا خنده و گریه روی ورم بینی موثر است؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم بله. خندیدن، گریه کردن و حتی زیاد صحبت کردن مواردی هستند که بیماران را حداقل تا دو هفته پس از عمل از آنها منع میکنند. این عوامل میتوانند سبب افزایش ورم بینی و التهابات داخل بینی شده و حرکت دادن بیش از اندازه بافتها و ماهیچههای صورت میتواند باعث جابهجا شدن بخیههای بینی گردند. در بین این سه مورد گریه کردن را مهمترین علت ورم بینی بعد از عمل میدانند.
رژیم غذایی مناسب برای کاهش ورم بینی
جهت کاهش تورم بینی باید از مصرف برخی مواد غذایی پرهیز کنید. به عنوان مثال مصرف نمک را به پایینترین مقدار برسانید و از خوردن غذاهای سفت و جویدنی پرهیز کنید. نوشیدن مایعات و آبمیوههای طبیعی همچون آناناس و کرفس در درمان ورم بینی بعد از عمل تاثیرگذار است. استفاده از مغزها و پروتئینهای مختلف روند بهبودی را سریعتر میکند. ماهیهای چرب، میوه و سبزیجات بهترین گزینه برای رژیم پس از جراحی بینی میباشند. استفاده از عسل نیز به اشکال گوناگون خوراکی و بخور در کاهش تورم داخلی بینی بسیار مفید است. همچنین به کاهش عفونت التهاب بینی و حنجره کمک میکند.
آیا تزریق کورتون در کاهش ورم بینی موثر است؟
در برخی مواقع بنا به تشخیص جراح بینی با توجه به علت ورم بینی بعد از جراحی از کورتون استفاده میشود تا روند کاهش ورم بینی را سرعت بدهد. به طور معمول برای حفظ قوس ظریف پشت بینی باید از تشکیل فیبروز و تورم جلوگیری کرد یا آنها را از بین برد. تزریق کورتون در مواردی که بیمار پوست بینی ضخیمی داشته داشته باشد و یا جراحی ترمیمی انجام بدهد و همچنین افرادی که روند بهبود و کاهش تورم بینی در آنها بسیار کند پیش برود تجویز میگردد.
بهترین زمان برای تزریق 4 تا 6 هفته پس از عمل بینی است. طی این مدت بدن روند ترمیم بافت را به صورت یکنواخت آغاز کرده است. مشاهده تغییرات اولیه پس از تزریق کورتون معمولا بین یک تا شش هفته طول میکشد. آمپول دیگری نیز وجود دارد که بسته به نظر پزشک میتواند برای درمان ورم بینی بعد از عمل مورد استفاده قرار گیرد که در ادامه به آن میپردازیم.
آمپول تریامسینولون
یکی دیگر از راههای درمان ورم بینی بعد از عمل تزریق تریامسینول است. تفاوت این آمپول با کورتون در زمان اثربخشی آن است که برخلاف کورتون بلافاصله پس از تزریق عملکرد خود را در بدن آغاز میکند. البته برای مشاهده اثر نهایی آن چندین هفته یا چند ماه زمان لازم خواهد بود.
تاثیر سیگار و قلیان در ورم بینی
پزشکان توصیه میکنند از 4 هفته قبل از عمل تا چندین ماه پی از آن از استعمال سیگار و قلیان و دخانیات دور بمانید. ممنوعیت این قضیه به این خاطر است که دود سیگار و نیکوتین باعث افزایش مدت دوره نقاهت و ایجاد اختلال در روند ترمیم زخمهای بافت بینی میگردد. همچنین استعمال دخانیات علاوه بر اینکه علت ورم بینی بعد از جراحی است، میتواند احتمال ابتلا به عفونت بعد از عمل بینی را به شدت افزایش دهد.
تاثیر ماساژ بینی پس از عمل
در ده روز ابتدایی پس از عمل جراحی بینی که کبودی و تورم زیاد است، پوست، غضروف و استخوان در حال جوش خوردن میباشند. این تورم به دلیل تجمع مایع بینابینی میان پوست و غضروف یا استخوان است. ماساژ بینی با فعال کردن مسیر لنفاوی از تجمع این مایع جلوگیری کرده و آن را به بخشهای دیگر صورت هدایت میکند. بدین ترتیب میتواند در کاهش تورم بینی مفید باشد و به عنوان روشی برای درمان ورم صورت بعد از عمل بینی به کار گرفته شود.
در درمان ورم بینی بعد از عمل از طریق ماساژ از فیبروز و لخته شدن خون نیز جلوگیری خواهید کرد. به علاوه این راهکار برای افرادی که بعد از جراحی احساس سفتی در نوک بینی خود دارند نیز بسیار موثر است و همچنین به فرم دهی بینی و رفع مشکلات جزئی آن نیز کمک میکند. با توجه به اینکه تکنیکهای ماساژ برای هر شخص با دیگری فرق میکند حتما قبل از اقدام به اینکار با پزشک خود مشورت کرده و از دستورالعملهای او پیروی کنید.
تاثیر سولاریوم بر ورم بینی بعد از عمل
از آنجا که دستگاه سولاریوم با ساطع کردن امواج فرابنفش و ایجاد گرما باعث برنزه شدن پوست میشود تاثیری مانند آفتاب گرفتن را در بدن خواهد داشت. ایجاد گرما میتواند عوارض بسیاری را برای افرادی که در دوران نقاهت پس از عمل بینی سر میکنند به دنبال داشته باشد. در واقع سولاریوم تاثیر منفی بر درمان ورم بینی بعد از عمل میگذارد.
عوارضی که استفاده از سولاریوم بعد از عمل بینی خواهد داشت به افزایش تورم بینی و حساسیتهای پوستی شدید محدود نمیشود. با این کار کبودیها بیشتر شده، در نواحی سر و صورت درد شدیدی ایجاد میشود و علاوه بر کاهش سرعت بهبود زخمها جای آنها نیز باقی میماند. بدین ترتیب درمان ورم صورت بعد از عمل بینی با استفاده از سولاریوم اثربخشی چندانی نخواهند داشت.
انتخاب درست حق شماست
به طور کلی بیماران پس از عمل بینی عوارضی همچون کبودی و تورم را تجربه خواهند کرد. با وجود اینکه ورم بینی امری کاملا طبیعی است اما با کمک گرفتن از پزشک و رعایت توصیهها و روشهای درمان ورم بینی بعد از عمل میتوان روند بهبود تورم را سرعت بخشید و آن را کنترل کرد.
لازم به ذکر است که جهت کاهش تمامی عوارض مربوط به عمل بینی و همچنین زیبایی آن انتخاب پزشک جراح ماهر و با تجربه حرف اول را میزند. جهت اخد وقت مشاوره با کلینیک دکتر آرزو خوانساری نیا میتوانید با شمارههای درج شده تماس حاصل فرمایید تا با مدرنترین روشهای جراحی بینی آشنا شوید.