مراقبتهای مناسب بعد از جراحی بینی، تاثیر بسزایی روی نتیجه عمل و همچنین سریعتر شدن روند بهبودی دارد. یکی از این مراقبتها مربوط به ورزش و فعالیتهای بدنی بعد از عمل است. به طور کل پس از هر جراحی، فرد تا مدتی احساس ضعف و بیحالی داشته و توانایی انجام فعالیتهای سنگین را ندارد. علاوه بر این با ورزشهای سنگین احتمال خونریزی که یکی از جدیترین عوارض بعد از عمل بینی است، افزایش مییابد و بدلیل سخت شدن تنفس بعد از عمل نیز ورزش میتواند عوارض نامطلوبی را به همراه داشته باشد. همه این موارد از دلایلی هستند که نشان میدهد ورزش پس از جراحی بینی تا زمان مشخصی ممنوع بوده و پس از گذراندن دوران نقاهت به تدریج و با ورزشها و حرکات معینی میتوان آن را آغاز نمود.
تا چه مدت بعد از عمل بینی نباید ورزش کرد؟
محدودیت زمانی برای ورزش کردن بعد از عمل بینی به نوع ورزش و نوع عمل بستگی دارد؛ به طور مثال برای برخی از افراد این محدودیت میتواند بسیار شدید و در حد استراحت مطلق و ممنوعیت از انجام کارهای سبکی مانند پیاوده روی باشد و برای برخی دیگر محدودیت سبکتری با توجه به وسعت عمل در نظر بگیرند. به طور کل، ورزشهای سبک را میتوان مدت کوتاهی بعد از عمل آغاز کرد؛ اما برای ورزشهای سنگین یک تاخیر حدودا یک ساله لازم است.
ورزش های مجاز بعد از عمل بینی
علاوه بر محدودیت زمانی برای دسته بندی کلی ورزشهای سبک و سنگین، برای هر نوع ورزش نیز محدودیت خاصی بعد از عمل بینی در نظر میگیرند که شامل موارد زیر میشود:
پیاده روی
اکثر افراد روز بعد از عمل بینی اجازه پیاده روی سبک را دارند، مگر این که دستور استراحت مطلق داشته باشند. پیاده روی بعد از عمل بینی از ایجاد لختههای خونی جلوگیری نموده، تورم ناحیه عمل را کم کرده و در نهایت خستگی، ضعف و درد را در فرد کاهش میدهد. البته توجه داشته باشید که این پیاده روی باید به صورت آرام پیش رود و از دوی آهسته یا پیاده روی سریع که ضربان قلب را بالا میبرد دوری کنید. برنامه پیاده روی نیز به شکل زیر است:
- هفته اول: روزی 5 دقیقه
- هفته دوم: روزی 10 دقیقه
- هفته سوم: روزی 15 دقیقه
- هفته چهارم: روزی بیشتر از 15 دقیقه
یوگا و پیلاتس
یوگا و پیلاتس جزو ملایمترین ورزشها هستند و افراد میتوانند آنها را با مشورت پزشک، 2 تا 3 هفته بعد از عمل آغاز کنند. البته توجه کنید که خم شدن، وارونه شدن و هر کاری که ضربان قلب را بالا ببرد در همه ورزشها ممنوع است.
تی آر ایکس
ورزش تی آر ایکس بعد از عمل بینی شامل یک سری محدودیت میشود؛ چون جزو ورزشهای سنگین به حساب میآید. این ورزش باید حداقل 6 هفته به تاخیر بیافتد و تا زمانی ترمیم استخوان بینی تکمیل نشده و التهاب و ورم ناحیه عمل از بین نرفته، نباید آن را شروع کرد.
شنا
شنا از ورزشهایی است که ممنوعیتهای زیادی بعد از عمل بینی دارد. به طور کل شنا تا 2 ماه بعد از عمل بینی ممنوع بوده و تا زمانی که پوست خارج و داخل بینی به بهوبدی نرسد این ممنوعیت ادامه دارد. هنگام شنا باید خطر عفونت و آلودگی آب را در نظر داشته باشید، از عینک شنا به گونهای استفاده کنید که به غضروف بینی فشار وارد نکند و از وارد شدن هرگونه ضربهای به بینی جلوگیری کنید. شیرجه زدن و دارونه شدن در آب نیز بحثی خارج از ممنوعیت دو ماهه دارد و فرد باید حداقل تا 6 ماه از این اعمال دوری کند.
دویدن
دویدن بعد از عمل بینی حتی در حد آرام و سبک نیز ممنوع بوده و باعث خونریزی، افزایش ضربان قلب، تورم و بروز عوارض جبران ناپذیری برای فرد میشود.
ایروبیک
ایروبیک از دسته ورزشهای هوازی بوده که حین تمرین به اکسیژن زیادی نیاز دارد. از آنجایی که افراد بعد از عمل بینی تنفس نسبتا سختی دارند، ناخودآگاه تا مدتی از این ورزش محروم میشوند و حداقل تا یک ماه از آن دور میمانند.
وزنه برداری
این ورزش نیاز به قدرت بدنی بالایی داشته و توان زیادی از فرد میگیرد، به همین دلیل میتواند اثرات منفی بر نتیجه عمل بگذارد که شامل باز شدن زخم، خونریزی، درد بسیار شدید و افتادگی نوک بینی میشوند. وزنه برداری باید حداقل تا سه ماه بعد از عمل بینی به تعویق بیافتد.
حلقه زدن
حلقه زدن بعد از عمل بینی نیز مانند دویدن بدلیل تحرک بالا و خطراتی که دارد مانند خونریزی و تشکیل لخته، جزو ورزشهای دارای محدودیت بوده و باید آن را تا چندین ماه به عقب بیندازید.
زمان بندی ورزش پس از جراحی بینی
زمان | ورزش مجاز
|
هفته اول | پیاده روی آرام و سبکی که ضربان قلب را به هیچ وجه بالا نبرد. |
هفته دوم تا چهارم | بدلیل کشیده شدن بخیهها، فرد میتواند ورزشهای سبکی مانند یوگا را آغاز کند؛ اما بدون خم شدن و تحرک زیاد. |
هفته چهارم تا ششم | در این زمان استفاده تا 80 درصد قدرت بدنی مانعی ندارد و در صورت ترمیم شدن زخمها، شنا نیز میتواند آغاز شود. |
هفته ششم به بعد | از این زمان به بعد اکثر محدودیتها با نظر پزشک برداشته میشوند و فرد میتواند به زندگی نرمال خود با در نظر گرفتن جلوگیری از ضربه خوردن بینی بازگردد. |
ممنوعیت های ورزش بعد از عمل بینی
ورزش بعد از عمل بینی یکی از مهمترین مراقبتهای دوران نقاهت است که باید به آن توجه شود. ممنوعیتهای ورزش کردن و فعالیت بدنی به نوع ورزش و نوع جراحی وابسته بوده و در نهایت فقط پزشک جراح میتواند ممنوعیتهای یک نفر را مشخص کند. به طور کل مجازترین فعالیت بدنی بعد از عمل پیاده روی بوده و پس از حدودا یک ماه، یوگا، پیلاتس و ورزشهای سبک دیگر نیز به آن میپیوندند. ورزشهای سنگین، ورزشهای هوازی و به طور کل فعالیتهایی که نیاز به قدرت بدنی بالا دارند، تا چندین ماه ممنوع هستند. شنا نیز دارای ممنوعیتهای گستردهای بوده و حدودا دو ماه باید از آن دوری کرد. رعایت مراقبتهای ربوط به ورزش و فعالیت بدنی باعث کوتاه شدن دوران نقاهت شده و از بروز عوارضی همچون خونریزی و تشکیل لخته نیز جلوگیری میکند.
در این مطلب به بررسی تمامی نکاتی که باید درباره ورزش بعد از عمل بینی بدانید، پرداختیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در کلینیک دکتر آرزو خوانساری نیا در اسرع وقت پاسخگوی شما عززان باشند. دکتر آرزو خوانساری نیا تجربه و سابقه بسیار درخشانی برای خود اخذ کرده اند.ايشان جز معدود جراحاني هستند كه از سبك فوق العاده پيشرفته وی درجراحيهای خود استفاده ميكنند. برای دریافت مشاوره در زمینه جراحی بینی از طریق شماره تماسهای موجود در سایت با ما ارتباط برقرار کنید.